Novosti i aktivnosti 

Ivano-Frankivsk, Ukrajina - 4. sastanak projekta URBforDAN

3. - 6. lipnja 2019.

Partneri Interreg-projekta "URBforDAN - Upravljanje i korištenje urbanih šuma kao prirodne baštine u gradovima Dunavskog sliva", okupili su se u Ivano-Frankivsku, Ukrajina na četvrtom radnom sastanku.

Teme radnog sastanka:

  • Prvo godišnje izvješće projekta URBforDAN od strane Tajništva Danube Transnational Programm-a (Simona Ene, project officer)
  • Stručna predavanja i prezentacije rada projektnih partnera
  • Radionice/grupni rad
  • Pregled aktivnosti, smjernice i rokovi za buduće aktivnosti
  • Terenski obilazak projektne lokacije grada Ivano - Frankivsk, Vovchynets Hill

Nominacija projekta URBforDAN za Regio Stars Award 2019. 

Projekt je prepoznat od strane DTP-a kao perspektivan, inovativan te trenutno jedini koji se bavi problematikom urbanih i periurbanih šuma u Podunavskoj regiji. Projekt je prepoznat i na nivou cijele Europe. Nominacija je veliko priznanje za sve projektne partnere.

Terenski obilazak projektne lokacije Vovchynets Hill
Terenski obilazak projektne lokacije Vovchynets Hill

Komunikacijski stručnjak tima Hrvatskih šuma Davorin Sila, partnere je informirao o olujnom nevremenu Rea, koje je zahvatilo i našu projektnu lokaciju Grmoščicu, te ih upoznao sa svim nastalim posljedicama i planiranoj sanaciji.

Davorin Sila - prezentacija o cikloni "Rea"
Davorin Sila - prezentacija o cikloni "Rea"

3. sastanak projektnih partnera u Beogradu

1. - 4. travnja 2019.

Prošlog je tjedna u Beogradu održan 3. službeni sastanak projektnih partnera URBforDAN, na kojem je sudjelovao i tim Hrvatskih šuma!

Tematski je radni sastanak bio podijeljen na nekoliko dijelova: 

  • 1. Stručna predavanja;
  • 2. Radionice/grupni rad; 
  • 3. Pregled dosadašnjeg rada, smjernice i rokovi za buduće aktivnosti; 
  • 4. Terenski obilazak projektne lokacije grada Beograda - zaštićeno prirodno dobro Avala.

Kroz stručna predavanja koja je organizirao vodeći partner, prisutni su informirani o najnovijim aktualnostima vezanim za urbano šumarstvo, kao primjerice Simone Borelli, FAO koji je održao predavanje o Svjetskom forumu urbanog šumarstva održanog u Italiji, Mantova u studenom prošle godine, te Robert Hostnik, Celje koji je govorio na temu "Urbana šuma Anski vrh u gradu Celje".

Robert Hostnik
Robert Hostnik

Partneri su na radionicama imali priliku zajednički pokušati odrediti strateški dio Integriranog višenamjenskog plana upravljanja, prezentirali su svoje rezultate mapiranja usluga ekosustava te izvjestili o održanoj radionici sa korisnicima.

Srbijašume su organizirale stručno razgledavanje Avale koje je sadržavalo i detaljne opise njihovog gospodarenja, te hortikulturnog uređenja. 

Radionica/grupni rad
Radionica/grupni rad
Zajednička fotografija projektnih partnera na Avali
Zajednička fotografija projektnih partnera na Avali

Održana radionica za korisnike urbane šume Grmoščica pod imenom 

"Grmoščica - ideje i prijedlozi"

20. ožujak 2019.

Nastavno na javnu tribinu koja je održana prošle godine u studenom, hrvatski projektni partneri Grad Zagreb i Hrvatske šume organizirali su radionicu pod imenom "Grmoščica - ideje i prijedlozi". Radionica je održana 20.3.2019., a prisustvovali su svi zainteresirani korisnici. 

Neke od grupa korisnika koji su sudjelovali: biciklisti, planinari, lokalno stanovništvo, poduzetnici, predstavnici škola, ekološke i sportske udruge, Ministarstvo poljoprivrede te predstavnici gradskih četvrti. 

Cilj radionice bio je ukratko informirati okupljene o Projektu, postignutim dosadašnjim rezultatima, budućim ciljevima te posebice predstaviti dobivene rezultate provedenog Upitnika. Na temelju rezultata, korisnici su se podijelili u radne grupe, od kojih je svaka obradila po jednu ključnu temu iz Upitnika. 

Grupa biciklizam i trčanje
Grupa biciklizam i trčanje
Grupa šetnja kućnih ljubimaca i provođenje kvalitetnog vremena sa obitelji
Grupa šetnja kućnih ljubimaca i provođenje kvalitetnog vremena sa obitelji

Podijeljene su slijepe karte projektne lokacije, na koje su građani mogli ucrtati/upisati svoje ideje i prijedloge. Svaka grupa je na koncu predstavila i obrazložila svoje zaključke prisutnima, te su se već tada mogle uočiti neke sličnosti i različitosti među njima. Produkt zajedničkog rješavanja problema, stvaranja novih ideja i dobre komunikacije sa korisnicima je uspješno provedena radionica!

Grupa planinari i škole
Grupa planinari i škole
Projektni timovi Grada Zagreba i Hrvatskih šuma, sa predsjednicima gradskih četvrti
Projektni timovi Grada Zagreba i Hrvatskih šuma, sa predsjednicima gradskih četvrti

Na koncu, najavljena je sljedeća radionica koja će se održati u lipnju 2019. godine.

URBforDAN - 2. sastanak projektnih partnera u Zagrebu

10. - 13. prosinac 2018.

Od 10. do 13. prosinca, okupilo se više od 30 sudionika svih projektnih partnera iz Slovenije, Srbije, Austrije, Rumunjske, Ukrajine, Mađarske i Hrvatske. Bio je to drugi službeni sastanak projektnih partnera, a radionice su bile intenzivne, iscrpljujuće, ali i vrlo uspješne, održane u Zoološkom vrtu grada Zagreba. Dakle, ne samo da su partneri imali priliku doživjeti hrvatsko upravljanje šumama u Spomeniku parkovne arhitekture Maksimir - u gradu, već su posjetili i Park šumu "Grmoščica" u zapadnom dijelu Zagreba, te uživali u uzbudljivom razgledavanju Zoološkog vrta. 

Spomenik parkovne arhitekture Maksimir, prosinac 2018.
Spomenik parkovne arhitekture Maksimir, prosinac 2018.
Grmoščica, prosinac 2018.
Grmoščica, prosinac 2018.
Grmoščica, prosinac 2018.
Grmoščica, prosinac 2018.
Zagreb (ZOO), prosinac 2018.
Zagreb (ZOO), prosinac 2018.
Gostujuće predavanje dr.sc. Silvije Krajter Ostoić sa Hrvatskog šumarskog instituta
Gostujuće predavanje dr.sc. Silvije Krajter Ostoić sa Hrvatskog šumarskog instituta
Zagreb (ZOO), prosinac 2018.
Zagreb (ZOO), prosinac 2018.

Održana javna tribina za korisnike urbane šume Grmoščica na temu : 

"Grmoščica za građane"

26. studeni 2018.

Dana 26. studenog, u prostorijama Gradske čitaonice Kustošija, Trg hrvatskih obrambenih snaga 6, Zagreb - održana je javna tribina za korisnike urbane šume Grmoščica. Moderator tribine - voditelj projektnog tima Grada Zagreba Nenad Šilec, prisutnima je predstavio projekt URBforDAN, buduće aktivnosti, radne zadatke i ciljeve, te ih pozvao da se svojim idejama, prijedlozima i željama aktivno uključe u provedbu istog. Članice projektnog tima Hrvatskih šuma - kolegice Ana Hercegovac i Izabela Kuzle, te voditelj projekta Ninoslav Matošević, okupljenima su pojasnili sva pitanja i nejasnoće vezane uz šumu i njeno gospodarenje.

Prisutni su imali priliku na tribini ispuniti Upitnik za korisnike urbane šume Grmoščica, te na taj način biti dijelom projekta URBforDAN! 

Svi zainteresirani spomenuti Upitnik mogu ispuniti na dolje navedenom linku do 2.4.2019. https://www.1ka.si/a/195549 

Gradska čitaonica Kustošija, studeni 2018.
Gradska čitaonica Kustošija, studeni 2018.

URBforDAN - kick-off meeting u Ljubljani

12. - 14. rujan 2018.

Ljubljana, rujan 2018.
Ljubljana, rujan 2018.
Golovec hill, rujan 2018.
Golovec hill, rujan 2018.

Partneri Interreg-projekta "URBforDAN - Upravljanje i korištenje urbanih šuma kao prirodne baštine u gradovima Dunavskog sliva" okupili su se na uvodnom sastanku u Ljubljani, koji je održan od 12. do 14. rujna. Grad Ljubljana - Europska zelena prijestolnica Europe 2016. - preuzela je vodeću ulogu u ovom partnerstvu za održivo upravljanje urbanim šumama, osobito uključivanjem svih sudionika i ciljanih skupina. 

Svrha partnerstva je da se i dalje na odgovarajući način brine o urbanim šumama, da se stvori harmonija s prirodom, te da se posjetiteljima ponudi opuštajući i obrazovni sadržaj. Projekt se provodi u okviru Interreg Dunavskog transnacionalnog programa i podržava ga Europski fond za regionalni razvoj. "HRVATSKE ŠUME" d.o.o. Direkcija Zagreb; Ulica kneza Branimira 1, 10 000 Zagreb, Hrvatska
Izradio Webnode
Izradite web-stranice besplatno! Ova web stranica napravljena je uz pomoć Webnode. Kreirajte svoju vlastitu web stranicu besplatno još danas! Započeti